Izokina
Menopausiaren garaian, izokina elikagai ezin hobea da gorputzaren osasuna eta ongizatea mantentzeko, bere propietate nutrizional ugariak direla eta. Izokinak omega-3 gantz-azidoak ugari ditu, bihotz-osasunerako ezinbestekoak direnak; menopausian, bihotzeko gaixotasunen arriskua handiagoa denez, gantz-azido hauek triglizeridoak murrizten eta odol-presioa kontrolatzen laguntzen dute. Gainera, omega-3k hezur-dentsitatea mantentzen laguntzen dute, menopausian ohikoa den osteoporosia prebenitzeko.
Izokina D bitaminaren iturri naturala da, kaltzioaren xurgapena hobetuz hezurren osasuna indartzen duena. Selenioak eta potasioak, bestalde, metabolismoa eta muskuluen funtzioa sustatzen dituzte, menopausian ohikoak diren neke-sentsazioa eta gihar-hausturak arintzen lagunduz.
Gainera, izokinak B taldeko bitaminak ditu, energia maila hobetzeko eta nekea murrizteko lagungarriak. Proteina iturri bikainak izanik, ehunen berreskurapenean eta muskulu-masaren galeraren aurka jarduten du, menopausiaren ondorioz sarritan gertatzen dena.
Omega-3 gantz-azidoek garunaren osasuna eta aldartea hobetzeko propietateak ere badituzte, depresioa edo urduritasuna prebenitzen lagunduz, menopausian ohikoak diren gorabehera emozionalak leuntzeko. Horrez gain, izokinak larruazala hidratatuta eta elastiko mantentzen laguntzen du, menopausian ager daitezkeen azal lehortasunari aurre eginez.
Osagaiak:
- Izokin xerra 2
- Arrautzak 2
- Ogi birrindua
- Oreganoa
- Piperbeltza
Prozedura:
- Izokina takotan egin
- Ontzi batean 2 arrautz irabiatu eta izokinarekin nahastu
- Tuper batean egin honako nahastea: ogi birrindu lodia, oreganoa eta piperbeltza
- Tuperra izokina gehitu eta astindu
- Aire frijigailua berotu
- Behin berotuta, sartu aire frijigailura izokina 10-12 minutuz 170-180ºCtan